Spelregelwijziging: alle duels junioren en senioren in vier kwarten

Nieuws&Mededelingen 14 Augustus

Nieuws afbeelding

Per 1 augustus wordt er door de KNHB een spelregelwijziging doorgevoerd voor alle elftalwedstrijden van de junioren, senioren en veteranen.

1] alle wedstrijden in 4 kwarten (4 x 17.5 minuten)
De FIH heeft de wedstrijdindeling in 4 kwarten definitief in het internationale spelreglement opgenomen. Vanaf de start van seizoen 2019/2020 neemt de KNHB deze spelregel over voor alle elftalwedstrijden. Om de zuivere speeltijd van een wedstrijd in de nieuwe opzet gelijk te houden aan de oude situatie (70 minuten) wordt in Nederland gespeeld met vier kwarten van elk 17 ½ minuut en is er geen tijdstop voorafgaand aan een strafcorner.
Er ontstaan hierdoor twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de Q1/Q2 én tussen Q3/Q4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen Q2/Q3 bedraagt 5 minuten (tenzij het noodzakelijk is te sproeien omdat het betreffende speelveld zonder te sproeien niet meer veilig bespeelbaar is).

2] vliegende keeper verdwijnt
Tot en met seizoen 2018-2019 konden teams er voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als er voor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

3] uitzondering "uitspeelcorner" verdwijnt
Er is vanaf 1 augustus geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart of wedstrijd wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor beide corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest. Nu is het nog zo dat de uitspeelcorner voorbij is als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel is geweest.

Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf komend seizoen is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.


4] vrije slag overal binnen de cirkel
Net als bij zaalhockey mag een vrije slag voor de verdedigende partij in de eigen cirkel nu ook vanaf elke plek binnen die cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen vijftien meter vanaf de achterlijn.

5] altijd 5 meter afstand bij vrije slag (ook in de cirkel)
Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen vijf meter van de eigen cirkel is, tot op de rand van die cirkel mag staan. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld. De bal mag bij een aanvallende vrije slag binnen het 23-metergebied van de tegenstander nog altijd niet rechtstreeks in de cirkel worden gespeeld.