Corona update: FAQ's & HHC protocol

Nieuws&Mededelingen 16 September

Nieuws afbeelding

Afgelopen periode hebben we ontzettend veel vragen gehad omtrent COVID-19. Middels de onderstaande FAQ's proberen we zo goed mogelijk uit te leggen wat de richtlijnen zijn. Vopor de volledigheid ook de update van het Corona protocol van de HHC toegevoegd.

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op met onze Corona aanspreekpunt:  Erik Zietse, coronamanager van de Huizer HC per WhatsApp via 06-43981698.


FAQ's

Wanneer mag ik naar de Huizer HC?

Op de Huizer HC volgen we de richtlijnen van de overheid en van de Hockey Bond. Ben je zelf gezond, heb je geen klachten zoals verkoudheid, griepverschijnselen of koorts, heeft geen van je huisgenoten corona of klachten, dan ben je van harte welkom op Huizen. Natuurlijk met inachtneming van alle geldende coronamaatregelen. Dit betekent ook dat je wanneer je in een "oranje of rood” gebied bent geweest, je eerst 10 dagen in quarantaine gaat en pas na de 10 dagen weer naar de Huizer HC komt.

Kijk onder de vraag: Zijn toeschouwers toegestaan bij trainingen en wedstrijden voor de specifieke regels rondom wedstrijden en trainingen.

Wanneer mag ik NIET naar de Huizer HC komen?

Op de Huizer HC volgen we de richtlijnen van de overheid en van de Hockey Bond. Blijf thuis als jij of een van je huisgenoten corona heeft of klachten zoals verkoudheid, griepverschijnselen en/of koorts.

Als je in een "oranje of rood” gebied bent geweest mag je de eerste 10 dagen (de quarantaine dagen) niet naar de Huizer HC komen.

Kijk onder de vraag: Zijn toeschouwers toegestaan bij trainingen en wedstrijden voor de specifieke regels rondom wedstrijden en trainingen.

Moet ik me registreren wanneer ik de Huizer HC bezoek?

Iedereen van 13 jaar en ouder moet zich registreren wanneer je de Huizer HC bezoekt. Dit geldt voor alle dagen en voor iedereen: speler, toeschouwer, official, barmedewerker, scheidsrechter, etc. Kom je op de club en ben je 13 jaar of ouder, dan registreer je je.

Je kunt je vooraf registreren via de website of wanneer je op de club aankomt via de QR-code die op verschillende plaatsen door middel van posters is opgehangen. Registreer zoveel mogelijk vooraf! Online registreren kan via: https://huizerhc.nl/registratie/Default.asp.

Let op: je registreert je voor het tijdvak op de betreffende dag. Kom je later op de dag opnieuw naar de Huizer HC, dan moet je opnieuw registreren. Na de registratie ontvang je een bevestigingsemail. Er kan gecontroleerd worden op de registratie. Als hierom gevraagd wordt door de corona-coordinatoren, toon dan de bevestigingsemail.

De registratiegegevens worden 14 dagen bewaard voor een eventueel bron-en contactonderzoek. Dit is in overeenstemming met de richtlijnen van de overheid. Om de privacy te waarborgen is een overeenkomst gesloten met Lisa Hockey BV. Je kent hen ook van de competitie-app.

Moet ik me op de Huizer HC aan verplichte looproutes houden?

Ja, vanaf de ingang van de accommodatie zijn speciale looproutes gemarkeerd. Volg de pijlen en je vindt je weg naar het clubhuis en de velden. Na de wedstrijd volg je ook weer de pijlen naar de uitgang. Volg de pijlen en houd 1,5 meter afstand.

Let op dat voor teams die op veld 2 spelen (het veld direct links als je de club betreedt) een speciale looproute geldt. Op de inloopstrook bij veld 2 kan waar nodig gewacht worden tot de wedstrijd voorafgaand aan de eigen wedstrijd is afgelopen.

Op welk veld je speelt kun je checken in het wedstrijdschema en in de Lisa app. Op de zaterdagochtenden, het drukste moment op de Huizer HC zal de wedstrijdleiding je bij de entree van de accommodatie samen met de daar aanwezige corona-coordinatoren informeren over het veld waar jouw wedstrijd zal plaatsvinden en je de bijbehorende looproute wijzen.

Is het clubhuis open?

Het clubhuis is open, maar de ingang en de uitgang zijn gescheiden. Volg ook hier de looproutes en houd 1,5 meter afstand. In het clubhuis kan een bestelling worden geplaatst en worden afgehaald. Voeg bestellingen zoveel mogelijk samen zodat de hoeveelheid mensen in het clubhuis wordt beperkt.

Consumpties mogen niet in het clubhuis worden genuttigd. Geniet buiten van je drankje en snack. Het clubhuis mag ook niet gebruikt worden voor teambesprekingen. Houd deze buiten. Dit geldt ook wanneer het buiten regent.

De toiletten in het clubhuis zijn geopend. Houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte.

De kleedkamers zijn gesloten voor alle teams, met uitzondering van D1 en H1 en de gasten van deze teams. Voor al deze teams geldt ook: houd ook in de kleedkamer 1,5 meter afstand.

Hoe lang van tevoren mag ik op de club aanwezig zijn?

Bij trainingen mag je als speler maximaal 15 minuten van tevoren aanwezig zijn. Pas wanneer een team het veld verlaten heeft, kan een volgend team het veld (en de bijbehorende dug-out) betreden en starten met de warming up.

Bij wedstrijden verzamel je als speler van de Huizer HC op de met de coach afgesproken tijd. Speel je bij de bezoekende ploeg, dan mag je maximaal 30 minuten van tevoren aanwezig zijn op het terrein van de Huizer HC.

Het is belangrijk dat spelers en begeleiding van de teams na afloop van een training of wedstrijd, met inachtneming van de geldende afstand regels, zo snel mogelijk de dug-out leegmaken en het veld verlaten. Wil je nog nabespreken, zoek dan een rustig plekje naast het veld. Houd er rekening mee dat er nieuwe teams arriveren en blijf niet onnodig lang hangen.

Waar doen we de warming-up?

De warming-up moet plaatsvinden op het veld. Ga zodra het veld is vrijgegeven het veld op, dit zorgt dat de hoeveelheid bezoekers naast de velden zoveel mogelijk wordt beperkt.

Hoe zit het met strafcorner maskers en keeper helmen?

Het advies is zoveel mogelijk een eigen, persoonlijk masker en helm te gebruiken. Als dit niet mogelijk is, zorg dan dat de materialen regelmatig worden gereinigd met een desinfecterende alcoholspray. In geval de keepersmaterialen worden gedeeld, ontsmet deze dan voordat deze worden doorgegeven aan de volgende keeper.

Zijn er regels met betrekking tot waterflessen, teamfruit e.d.?

Advies is geen waterflessen, fruit en/of andere drink- en etenswaren te delen met het team. Zorg voor je eigen bidon en neem je eigen fruit mee.

Ik ben scheidsrechter, wat is mijn rol?

De rol van de scheidsrechter verandert niet in de corona periode. De scheidsrechter is en blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van de spelers op het veld.

Het is niet aan scheidsrechters om als toezichthouder op coronaregels te fungeren. Scheidsrechters kunnen wel spelers en begeleiders wijzen op de regels en optreden als het niet volgen van de regels gevolgen heeft voor de veiligheid van anderen op en direct rondom het speelveld waar de scheidsrechter fluit.

Mag een toss, line-up, shake hands of huddle plaatsvinden?

De toss kan doorgaan. Scheidsrechters en aanvoerders zorgen voor voldoende afstand tot elkaar en tot alle anderen.

De line-up en shake hands met de tegenstanders en scheidsrechters zijn voor teams met spelers van 13 jaar of ouder niet mogelijk. Wel kan een stickie-tikkie plaatsvinden voor de jeugd.

Bij de jeugd tot en met 17 jaar is de huddle nog steeds toegestaan. Vanaf 18 jaar en ouder kan de huddle alleen als minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden. Let op: schreeuwen is niet toegestaan.

Ik heb (mogelijk) corona of iemand in het team heeft (mogelijk) corona, wat nu?

De Huizer HC volgt de richtlijnen van de overheid en van de Hockey Bond. Ook bij lichte klachten zoals verkoudheid of koorts blijft een speler thuis en speelt deze niet mee.

In geval van een positieve test in een team wordt aangeraden zo snel mogelijk contact op te nemen met de GGD. De GGD doet een bron- en contactonderzoek en zal je vertellen welke regels voor jou gelden.

In het algemeen ziet de GGD teamgenoten als "overige niet nauwe contacten” omdat hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon zijn. Deze spelers mogen normaal gesproken blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en dus thuis blijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt.

Wees verstandig in dit verband: ben je meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van de desbetreffende speler geweest, dan geldt het advies in quarantaine te gaan voor de duur die de overheid voorschrijft.

Wat als er spelers en/of het hele team in quarantaine moet?

Wedstrijden en trainingen gaan zoveel mogelijk door. In geval de GGD een geheel team adviseert in quarantaine te gaan, is het huidige beleid van de Hockey Bond dat de wedstrijden van dat team worden uitgesteld. De gemiste wedstrijden zullen direct na de quarantaine periode worden ingehaald.

Informeer zo snel mogelijk Erik Zietse, de corona manager van de Huizer HC via WhatsApp op 0643981698, indien er binnen het team corona besmettingen zijn. Indien spelers in quarantaine moeten, informeer dan altijd de team manager en de trainer.

Hoe gaan we naar uitwedstrijden?

Het advies vanuit de overheid en de Hockey Bond is om vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen wanneer personen van buiten je huishouden in 1 auto van of naar een sportactiviteit gaan. Volg op dit gebied de overheidsregels die op dit moment gelden.

Wij adviseren:

-Jongste jeugd t/m D-jeugd: rij-ouder en evt. andere volwassenen heeft/hebben een mondkapje op

-Vanaf C-jeugd heeft iedereen een mondkapje op tijdens het rijden, tenzij alle personen afkomstig zijn uit 1 huishouden

Vanuit de Huizer HC adviseren wij ook de hoeveelheid auto’s die wordt gebruikt naar uitwedstrijden te beperken tot de noodzakelijke hoeveelheid. Veel clubs hebben hetzelfde verzoek als wij: kom met zo min mogelijk bezoekers naar uitwedstrijden. Check dit ook op de club die je bezoeken gaat. De regels van de club die je bezoekt zijn leidend en dienen te worden gevolgd.

Zijn de kleedkamers open?

De Huizer HC volgt de richtlijnen van de overheid en de Hockey Bond. De kleedkamers zijn op zaterdag gesloten. Op zondag zijn de kleedkamers eveneens gesloten, behalve voor D1 en H1 en de tegenstanders van deze teams. Ook in de kleedkamers geldt: houd 1,5 meter afstand.

Er is dus geen gelegenheid tot douchen en omkleden in de kleedkamers voor bijna alle teams. Kom omgekleed naar de club.

Wedstrijdbesprekingen kunnen ook niet in een kleedkamer plaatsvinden. Zoek buiten een rustig plekje op.

Kunnen we na afloop iets drinken op de Huizer HC?

Na afloop kan er iets gedronken worden op de Huizer HC. Voor de jeugdteams wordt er ook gewoon limonade geschonken na de wedstrijd. Buiten het clubhuis zijn verspreid over het terrein picknicktafels neergezet. Bij de picknicktafels zijn ook parasols neergezet waar onder geschuild kan worden bij slecht weer.

Let op: deze picknick tafels en parasols zijn neergezet voor de teams die hebben gespeeld of gaan spelen. Voor bezoekers en met name ouders die op dat moment enkel een rol als toeschouwer vervullen geldt: vermijd de drukte en verspreid u op afstand van de tafels met 1,5 meter afstand tot elkaar.

Wat als het gaat regenen?

Als het gaat regelen, blijven de geldende regels actief. Het clubhuis is geen plek om te schuilen. De tenten en parasols buiten zijn in eerste instantie voor de wachtende teams om onder te schuilen. Ouders: maak hier plaats voor de kinderen en houd ook tijdens regenbuien 1,5 meter afstand van elkaar.

Wij adviseren alle ouders, coaches en toeschouwers een paraplu mee te nemen zodat je droog blijft in geval van regen. Volg altijd de instructies van de corona-coordinatoren en andere clubmedewerkers op.

Zijn toeschouwers toegestaan bij trainingen en wedstrijden?

Toeschouwers bij trainingen en wedstrijden zijn onder voorwaarden toegestaan. De Huizer HC vraagt ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden echter NIET als toeschouwer naar TRAININGEN te komen. In uitzonderlijke gevallen, als het kind het nog te spannend vindt om alleen te sporten (bijvoorbeeld bij de Benjamini’s en de jongste jeugd), beperk de support dan tot één ouder en houd je aan de 1.5 meter afstand.

Voor toeschouwers bij wedstrijden geldt:

(i)Op de zaterdag en zondag is 1 toeschouwer ouder dan 12 jaar, per speler die op dat moment een wedstrijd speelt toegestaan voor alle leden van de Huizer HC. Ouders die in een andere functie actief zijn tijdens de wedstrijd (bijvoorbeeld corona-coördinator, scheidsrechter, coach, barmedewerker) tellen voor deze berekening niet mee.

(ii)Aan bezoekende jeugdteams wordt verzocht het aantal bezoekers te beperken tot de begeleiding van het team en de betreffende rij-ouders, met een maximum van 5 rij-ouders. Extra toeschouwers kunnen wij helaas niet ontvangen.

(iii)Voor de bezoekende seniorenteams wordt verzocht de toeschouwers te beperken tot maximaal 1 toeschouwer ouder dan 12 jaar per speler. Extra toeschouwers kunnen wij helaas niet ontvangen.

(iv)Schreeuwen / zingen is niet toegestaan. Applaudisseren wordt zeer gewaardeerd.

Bij de wedstrijden op veld 2, 3 en 4 geldt: stel je als toeschouwer op aan de linkerzijde van het speelveld (vanuit het clubhuis gezien). Zo voorkomen we dat toeschouwers zich langs het veld vermengen en dat het te druk wordt tussen de velden.

Bij de wedstrijden op veld 1 geldt: verspreid je op 1,5 meter van elkaar rond het veld en op de tribune.

Blijf na de wedstrijd als toeschouwer niet te lang hangen, maak plaats voor de volgende teams.

De club behoudt zich het recht voor toeschouwers te vragen de accommodatie te verlaten wanneer het te druk wordt op de club.

Kan ik de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 bezoeken?

De competitiewedstrijden van dames 1 en heren 1 kunnen worden bezocht door leden en relaties van de Huizer HC. Hierbij geldt dat de club zich het recht voorbehoudt bezoekers te vragen de accommodatie te verlaten wanneer het te druk wordt.

Bezoekende teams wordt verzocht het aantal bezoekers te minimaliseren en te beperken tot de spelersgroep, de begeleidende staf en clubofficials en maximaal 1 toeschouwer per speler. Extra toeschouwers kunnen wij helaas niet ontvangen.

Houd je bij het bezoek van de wedstrijd aan de geldende regels: registreer je, verspreid je met 1,5 meter afstand tot eenieder die 18 jaar of ouder is, moedig aan door te applaudisseren en niet door te zingen en/of schreeuwen.

Als we uitspelen, welke regels gelden dan?

Bij uitwedstrijden gelden de regels van de club die je bezoekt. Check hun website voor je op pad gaat. In de meeste gevallen is duidelijk aangegeven wat de regels op de betreffende club zijn wat betreft toeschouwers, horeca en andere belangrijke zaken.

In geval van twijfel, neem even contact op de betreffende club.

Vanuit de Huizer HC adviseren we het aantal toeschouwers bij uitwedstrijden te beperken. Ga met zo min mogelijk auto’s en begeleiders en neem geen extra toeschouwers mee.

Waar kan ik informatie vinden over het coronabeleid van de Hockey Bond?

Op de website van de KNHB kan meer informatie worden gevonden in het sportprotocol verantwoord sporten. Hier zijn ook antwoorden op veel gestelde vragen te vinden:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/artikel/coronavirus-van-invloed-op-hockeycompetitie

Is er een corona informatiepunt?

Binnen de Huizer HC is Erik Zietse als coronamanager het aanspreekpunt voor vragen, tips (heb je goede ideeën, deel ze!) en alle andere corona zaken. Je kunt hem bereiken via WhatsApp op 0643981698. In urgente gevallen kun je natuurlijk ook bellen.

Op de zaterdagochtend is er tot het middaguur een wedstrijdleiding bij de toegangspoort. Daar zijn ook corona-coordinatoren aanwezig. Teams melden zich bij de wedstrijdleiding en worden geïnformeerd op welk veld zij spelen. De teams die spelen op veld 2 ontvangen specifieke instructies en begeven zich naar het veld.

Corona-coordinatoren zijn herkenbaar aan een hesje en kunnen aangesproken worden met vragen. Doe dit met respect. Dit zijn allemaal vrijwilligers die het hockeyen op de Huizer HC ook in corona tijden mogelijk maken.

Wat is en doet een corona-coördinator op de Huizer HC?

Op zaterdag levert ieder team van de Huizer HC rondom de thuiswedstrijden 2 corona coordinatoren. Deze coordinatoren zijn verantwoordelijk voor een goed en corona-proof verloop van de wedstrijd en verblijf van de teams op de Huizer HC.

Corona-coordinatoren zijn aanwezig vanaf het moment dat de bezoekende clubs het terrein kunnen betreden (30 minuten voor aanvang van de wedstrijd) en zijn herkenbaar aan een reflecterend hesje.

De corona coordinatoren letten op de corona regels op de Huizer HC en in het bijzonder de 1,5 meter afstand, de looproutes, het niet verzamelen in het clubhuis. De corona-coordinatoren van de teams die op zaterdagochtend spelen op veld 2, zorgen samen met de wedstrijdleiding ook voor de ontvangst van de teams.

Op zondag zijn de aanvoerders en managers van de diverse seniorenteams verantwoordelijk voor het naleven van de coronaregels. Volg eventuele aanwijzingen van clubofficials en barmedewerkers op, voorkom discussies en houd de Huizer HC een veilige plaats om van de sport te kunnen genieten.

In geval van specifieke vragen, neem contact op met Erik Zietse, coronamanager van de Huizer HC per WhatsApp via 06-43981698.

Waarom hebben we al deze regels?

Omdat we hockey leuk vinden en dat graag samen blijven doen! Tot dusver gaat het goed met het naleven van de regels. Met zijn allen kunnen we dit volhouden en hopen we dat we zo spoedig mogelijk weer naar een volledig normale situatie kunnen terugkeren.

De realiteit nu is echter even anders. Vanuit de Huizer HC houden we de ontwikkelingen samen met de gemeente, de hockeybond, NOC-NSF en andere belangrijke instanties goed in de gaten. Check daarom altijd de website en de veel gestelde vragen. Zijn er ontwikkelingen die een aanpassing van het beleid vereisen, laten we jullie dit via deze kanalen weten.

Bijlage